365 dagen lang Haar Leven. Haarverzorging & seizoenen van het jaar

365 dagen lang Haar Leven. Haarverzorging & seizoenen van het jaar

De gezondheid van het haar wordt beïnvloed door meer dan alleen het voedsel dat u eet, de producten die u gebruikt en de manier waarop u leeft. De seizoenen hebben een invloed op het uiterlijk en de gezondheid van het haar. Weersomstandigheden zijn een belangrijk element om rekening mee te houden bij het kiezen van de juiste haarverzorging.

Elk seizoen kan een ravage aanrichten in uw haar. Bent u in staat om de ramp op afstand te houden? Hoe kan je je haar voorbereiden op de seizoenswisselingen en het beschermen tegen kou, kacheldroge lucht, zomerse hittegolven en seizoensgebonden haaruitval? Waarom kijk je niet eens een jaar terug in je eigen geschiedenis van je haar en begrijp je de regels voor elk seizoen?

Haarverzorging voor de zomer

De zomer is een heerlijk seizoen dat ons doet denken aan warmte, ontspanning, zonneschijn en energie. Helaas is ons haar daar niet blij mee. De zomer is een van de meest schadelijke seizoenen voor het haar.

Wat beschadigd uw haar in de zomer?

De zomer brengt het meest schadelijke duo voor het haar: de zon en het water. Als u van plan bent naar het strand te gaan, houd er dan rekening mee dat de zon bijzonder schadelijk is voor nat haar na een zwempartij. Water werkt als een lens en focust de schadelijke zonnestralen die de haarstructuur snel beschadigen. Het schadelijke effect van de zon houdt daar niet op: in combinatie met het zout in het water, vernietigt het de lipidenlaag van het haar, waardoor het zijn bescherming verliest en kwetsbaarder wordt voor beschadiging.Omdat hoge temperaturen de lokken van water beroven, droogt het haar sneller uit dan in andere seizoenen.

Hoe verzorg je je haar in de zomer?

Wat kunt u doen om optimaal van uw vakantie te genieten en tegelijkertijd haarschade te voorkomen?

 • Spoel uw haar grondig uit na uw terugkeer van het strand om het zout te verwijderen kies voor milde shampoos die het haar gehydrateerd en opgelucht achterlaten;
 • Gebruik twee keer per week een herstellend en hydraterend masker - een goed masker is rijk aan natuurlijke plantenextracten zoals Kaviaar, Aloë en Honing.
 • Maak gebruik van de voordelen van natuurlijke oliën: doe minstens een keer per week een haaroliebehandeling: Breng een gezonde mix van oliën aan op je haar en hoofdhuid, laat het dertig minuten of langer intrekken, daarna shampoo en conditioner zoals gewoonlijk.
 • Wrijf overdag een beetje van de gekozen olie in de haarpunten en laat het inwerken - het beschermt tegen de schadelijke UV-straling.
 • Gebruik voor de laatste spoeling kruidenthee, bijv. heermoes, brandnetel, kamille.
 • In de zomer moet je het gebruik van föhns en steiltangen vermijden, omdat die extra hitte aan je haar toevoegen; laat je haar in plaats daarvan op natuurlijke wijze drogen, want dat duurt niet lang op warme dagen.
 • Bescherm uw kapsel ook van buitenaf: hoeden, sjaals sparen zowel haar als hoofdhuid - zo vermijdt u een gevaarlijke zonnebrand op uw hoofdhuid.

Haarverzorging in de herfst

Als de herfst begint, heeft je haar een moment van opluchting en probeert het weer normaal te worden na de snikhete en haaronvriendelijke zomer. Werken uw lokken voor u?

Wat doet de herfst met je haar?

Door de zon beschadigd en droog haar en een droge hoofdhuid proberen het hydro-lipide evenwicht te herstellen door overmatig talg aan te maken om het weer aan te vullen. Daarom klagen zo veel vrouwen dat hun haar vet is aan de wortels en droog aan de uiteinden. Het is belangrijk te weten dat het haar overmatig begint uit te vallen in deze periode van drastische weers- en hormoonveranderingen. Het oestrogeengehalte daalt (het is het hoogst in de zomer en de lente), terwijl het testosterongehalte stijgt. De hormoonstimulatie is afgelopen en het haar, dat zich in de groeifase bevond, heeft de levenscyclus voltooid.

Hoe verzorgt u uw haar in de herfst?

Wat is de meest effectieve behandeling voor haarverlies dat door de seizoenen wordt veroorzaakt? Hoe kunt u de hoofdhuid weer in balans brengen?

 • Haaruitval in de herfst hoeft niet zorgwekkend te zijn - het is normaal dat je haar wat veranderingen doormaakt. Laat het probleem aan u voorbijgaan en vergeet niet dat u tijdens het regenseizoen tot wel 100 haren per dag kunt verliezen!
 • Toch moet je ervoor zorgen dat je de juiste voeding eet om te voorkomen dat je haar dunner wordt. Door het te voeden met onverzadigde vetzuren kun je je kapsel versterken voordat de koudere maanden eraan komen. Vergeet niet uw vitaminen in te nemen en uw hoeveelheid proteïnen (het belangrijkste onderdeel van het haar) te verhogen.
 • Het is een geweldig idee om in de herfst een bescheiden model te laten knippen - je haar krijgt meer volume en je bent van erg droge punten af.
 • Hydratatie van het haar is essentieel: je hebt niet zo'n krachtige vochtinbrengende crème nodig als in de zomer, maar je wilt je haar nog steeds de hele dag gehydrateerd houden. Anders zullen je lokken overmatig talg gaan produceren als een vorm van zelfverdediging.
 • Om de balans te herstellen van de processen die zich op de hoofdhuid afspelen, kunt u haaroliën gebruiken die squalaan bevatten - het ingrediënt van menselijke talg. Squalaan reguleert de talgafscheiding, ofwel door het te verminderen als de huid te vet is, of door het te versterken als de hoofdhuid te droog is.
 • Kruiden en kruideninfusies zijn altijd welkom. Kies in de herfst voor brandnetel, een kruid dat rijk is aan vitaminen en mineralen en tegelijkertijd de vettigheid van de hoofdhuid vermindert. Kruidenthee kan als hoofdhuidbehandeling worden gebruikt, naast het wassen van het haar ermee. Masseer de kruiden zachtjes in de huid.
 • Haaruitval in de herfst kan worden voorkomen door zorgvuldig met het haar om te gaan: niet afdrogen met een handdoek, niet trekken bij het borstelen en niet spoelen met heet water, want dat verzwakt de haarbollen.

Winter haarverzorging

De winter is verre van zorgzaam en liefdevol. Het is mooi maar ruw voor ons haar.

Wat is schadelijk voor je haar in de winter?

Uw haar krijgt geen pauze in de winter wanneer u van een koude naar een verwarmde ruimte gaat: droge lucht is net zo schadelijk voor het haar als ijzige lucht. Om het nog erger te maken, werken abrupte temperatuursveranderingen (van een koude naar een warme kamer of omgekeerd) als een thermische schok op het haar, waardoor de bloedvaten samentrekken en de haarfollikels hun levenskracht verliezen. Het dragen van een muts kan de bloedstroom in de hoofdhuid verstoren, maar het niet dragen van een muts is ook een slecht idee - het is een makkelijke manier om de haarzakjes te beschadigen en intens haarverlies te veroorzaken.Een veel voorkomende fout in de winter is het gebruik van te veel stylingproducten, omdat je wilt dat het haar er prachtig uitziet nadat je de muts hebt afgedaan. Het gevolg is dat de talgklieren verstopt en verstoord raken.

Hoe verzorg je je haar in de winter?

Hoe kan je je haar beschermen tegen de winter, de vorst en de droge lucht van kachels?

 • Hydrateer je lichaam van binnenuit - probeer dagelijks tot twee liter water te drinken. Zo voorkom je haaruitdroging en overmatig haarverlies.
 • Vitamines zijn belangrijk om te onthouden, want als de bloedvaten door de kou vernauwd raken, dragen ze maar een kleine hoeveelheid voeding met zich mee. Gebruik dagelijks haarmaskers en conditioners met vitaminen, naast een dieet dat rijk is aan fruit en groenten. Koop een haarolie met veel vitaminen, zoals kokosolie of avocado-olie, en breng die minstens één keer per week aan op uw haar en hoofdhuid om ze rechtstreeks naar de hoofdhuid te leiden.
 • Natuurlijke oliën vormen een natuurlijke barrière die het haar beschermt tegen schadelijke invloeden van buitenaf en voorkomt dat gifstoffen onder de schubbenlaag terechtkomen. Breng elke dag een kleine hoeveelheid olie aan op je middelste lengtes.
 • Als je een wintermuts zoekt, zorg er dan voor dat hij niet te strak zit, zodat je hoofdhuid goed kan circuleren. Op deze manier vermijd je roos en vettigheid. 
 • Kies een milde shampoo die kalmerende of vochtinbrengende eigenschappen heeft. Een kindershampoo is een perfecte keuze. Het kalmeert hoofdhuidontstekingen en zuivert de huid zachtjes.
 • Haar heeft de neiging statisch te worden in de winter. Kies producten die met vloeibare zijde zijn verrijkt om dit te voorkomen. Het is de moeite waard om op te merken dat synthetische materialen eerder statisch haar veroorzaken dan wollen of katoenen mutsen.
 • Gebruik minder stylingproducten - die hebben comedogene eigenschappen en verstoppen de talgklieren. Als je ze echt moet hebben, kies dan voor natuurlijke en zachte styling crèmes en sprays.
 • Overbelastende haarmaskers moeten vermeden worden omdat ze je lokken kunnen verzwaren. Kies in plaats daarvan voor voedende en vochtinbrengende producten die zacht zijn voor de huid.

Spring Hair Care

Haaruitval komt in de lente minder vaak voor dan in de herfst, maar toch hebben veel mensen er last van. Na de winter wordt het haar breekbaar en heeft het een flinke dosis vitaminen en mineralen nodig. Als je die niet neemt, vallen de lokken op de grond. Vergeet niet dat het leven van veel haren in de lente eindigt, daarom is meer haar op je borstel te verwachten.

Wat is schadelijk voor je haar in de lente?

In de lente heeft uw haar de kans om weer in evenwicht te komen wat betreft haarverzorgingsroutine, uiterlijk en talgafscheiding. De hoofdhuid is schoner en de talgproductie is minder. Aan de andere kant kunnen sommigen van mensen last krijgen van haarbeschadiging en bollen die verstopt zijn door cosmetische build-up, olie of stof, waardoor voedingsstoffen niet meer kunnen doordringen. De lente kan net zo regenachtig en onvoorspelbaar zijn als de herfst, dus wees voorbereid met wat bescherming, in ieder geval een paraplu. Haaruitval tijdens de lente is een normaal verschijnsel. Het kan tot twee maanden duren en houdt verband met seizoens- en klimaatschommelingen.

Hoe verzorgt u uw haar in de lente?

Hoe herstelt u uw haar na een lange winter en houdt u uw kapsel in goede staat tijdens seizoensgebonden (lente) haaruitval?

 • Doe een haarporeusheidstest om te zien hoe uw haar er na de winter aan toe is - zo weet u of het slechter wordt of dat de poreusheid toeneemt. Het zal voor u makkelijker zijn om de juiste haarverzorging te kiezen. 
 • Observeer hoe uw haar reageert zonder de conditioners die u regelmatig gebruikt om de conditie van uw haar te bepalen. Als het snel vet wordt, moet uw hoofdhuid worden gereinigd; gebruik daarvoor een scrub of een masker van groene klei. 
 • Natuurlijke oliën kunnen om de twee of drie dagen op haar en hoofdhuid worden aangebracht om te helpen bij droog en dof haar.
 • Om je hoofdhuid weer gezond te maken, moet je natuurlijke shampoos kiezen die vrij zijn van comedogene siliconen en parabenen.
 • Als je haar zwak is in de lente, denk er dan aan het op een zachte wijze te behandelen: kies een kam met brede tanden (bv. een houten, neemboomkam is een goede keuze). Er mag niet aan uw haar worden getrokken of gerukt. Om de haarbollen niet te verzwakken, vermijd rugkammen of strakke opsteekkapsels tijdens het stylen.
 • Tijdens het föhnen, kies voor een koude luchtstroom - dit is haarvriendelijk en zorgt ervoor dat je water vasthoudt.
 • Het is een goed idee om je haar van binnenuit te voeden. Voorjaarsgroenten bevatten veel vitaminen en voedingsstoffen (A, B1, B2, PP, E) en ook zwavel, dat nodig is voor de haargroei.

U moet uw haar het hele jaar door verzorgen om het mooi te houden. De belangrijkste zorg is dat u uw haar opzettelijk verzorgt, aangepast aan het seizoen, uw haartype en de poreusheid.

Voel je vrij om je mening over het artikel met ons te delen.


Opmerkingen: #0


Voeg je opmerking toe. Het zal worden gepubliceerd zodra de moderator het heeft goedgekeurd.
Privacybeleid

Onze website maakt gebruik van cookies, net als cookies van derden om externe tools te kunnen gebruiken. Als de gebruiker hier geen toestemming voor geeft, dan worden alleen de essentiële cookies gebruikt. U kunt de instellingen op elk gewenst moment wijzigen in de browser. Geeft u toestemming om alle cookies te gebruiken?

Privacybeleid