Shampoo. Ongebruikelijke manier om over 'gebruikelijke' cosmetica te praten
Als het op haaronderhoud aankomt, is dit een must-have! Zonder twijfel kan niemand zonder shampoo, vooral zij die hun haar mooi (en schoon) willen hebben. Verrassend genoeg weten we nog steeds heel weinig over dit product, en dit gebrek aan kennis leidt er vaak toe dat we verkeerde cosmetica kiezen die niet bij ons haartype past. Dat is jammer, want haarverzorging en een uitstekende haargezondheid beginnen bij de shampoo, die een van de meest gebruikte haarcosmetica is, en daarom mogen we hier geen compromissen sluiten. Het is belangrijk te onthouden dat de eerste stap naar gezond haar het gebruik van een goede shampoo is. Hoe vind je de ware in de wereld van de shampoos? Van welke ingrediënten in shampoos moet je afblijven? Waarop moet u letten bij de aankoop van een shampoo en hoe past u die aan uw haartype aan?
In veel talen heeft het woord 'shampoo' een vergelijkbare uitspraak. De Hindoeïstische term chāmpo, dat hoofdhuidmassage betekent, is er de voormoeder van. De waarheid is dat het bijna 100 jaar geleden was dat de Hindoestanen zich er al op konden beroemen dat zij één van de beste cosmetica hadden om hun haar mee te wassen. Het ging namelijk om poeder van een plant, genaamd Shikakai en Reetha notenpoeder, die het haar niet alleen weer fris maakten, maar het ook conditioneerden. Vandaag de dag wordt Shikakai beschouwd als een alternatief op chemische shampoos die verkrijgbaar zijn bij alle drogisterijen. Als het gaat om massage, moet deze behandeling zeer worden gewaardeerd door degenen die de zorg voor het hebben van sterke en gezonde haarzakjes.
Er zijn verschillende shampoos om uit te kiezen, zodat u er één kunt vinden die perfect aan de behoeften van uw haar voldoet. Zo bieden cosmeticabedrijven shampoos aan voor dun, dik (stug), dof uitziend haar, blond of donker haar, gekleurd of opgestoken haar, vet of droog haar, haar dat last heeft van roos... iedereen kan de juiste oplossing vinden.
Het geheim van een goede shampoo zit hem echter niet in het doel, maar wel in de samenstelling en de productiemethode. De meest voorkomende variant is natuurlijk een vloeibare shampoo, maar dit is niet het enige dat dit product kent. Het is belangrijk om de vele soorten shampoos, hun functies en de resultaten die ze geven te begrijpen. Dit kan een nieuw licht werpen op het onderwerp haarverzorging.
Shampoos voor het haar en de varianten ervan.
Vloeibare shampoo is de bekendste en meest gebruikte soort shampoo. Het werd ontwikkeld door het merk Schwarzkopf, en het verdrong al snel de vorige concurrentie, een poedershampoo. Shampoo in vloeibare vorm wordt meestal gemaakt van een insecticide- of ammoniakzeepoplossing die volledig is opgelost in water. Deze detergenten zijn verantwoordelijk voor het produceren van schuim. Om te voorkomen dat het haar uitdroogt, is de zeepoplossing, evenals de samenstelling zelf, gevuld met bufferoplossingen van zure reacties en met conditionerende elementen die het haar glans en een gezond uiterlijk geven (ze worden onderverdeeld in glansverspreidende en antistatische producten).
Droogshampoo - Wie denkt dat droogshampoo een uitvinding van het laatste jaar is, zal verbaasd zijn. Droogshampoo bestaat al duizenden jaren, en de waarheid is dat de allereerste shampoos droog waren (Schwarzkopf bracht bijvoorbeeld zijn eerste shampoos op de markt in de vorm van poeder, verpakt in kleine zakjes; het poeder schuimde als het met water werd gemengd). Minipoo, de eerste droogshampoo waarvoor geen water nodig was, werd in de jaren 40 op de markt gebracht met Twiggy als gezicht, een van de beroemdste Britse modellen uit die tijd die bekend stond om het creëren van schoonheidstrends. De producent beschreef de oplossing als een alternatief voor het reinigen en verfrissen van het haar wanneer het niet mogelijk was de lokken op de traditionele manier te reinigen. Er werd ook beweerd dat Minipoo kindvriendelijk was omdat het de ogen niet irriteerde. Deze shampoo op basis van talk uit de jaren 1940 was ontworpen om talg uit het haar te absorberen. Moderne shampoos zitten in flessen met een spuitbus, zodat het gemakkelijker is ze gelijkmatig door het haar te spuiten. De beweging is nu gebaseerd op een fijn en mild opkomend zetmeel. Een goede droogshampoo is verfrissend en verzorgend (dankzij keratine, vitaminen en oliën) en vrij van aluminiumzouten, siliconen en parabenen.
Micellaire shampoo is een relatief nieuw product op de markt. Het blijkt dat de makers geïnspireerd werden om een micellaire shampoo te creëren door een conventionele micellaire lotionreiniger. De makers werden geïnspireerd door de efficiëntie en innovatie van micellaire lotionreiniger om de kwaliteiten ervan te combineren met een shampoo. Micellaire shampoo bevat, zoals de naam al aangeeft, micellen, zeer precieze prestatiemoleculen die gifstoffen en vuil opvangen zonder de lipidestructuur van de hoofdhuid of de lipiden die de natuurlijke bouwstenen van het haar zijn, te verstoren.
Reinigende crèmeshampoo is in de meeste gevallen een gespecialiseerd, dermatologisch product dat door zijn vorm geschikt is voor uiterst gevoelige huidverzorging. Crèmeshampoos zijn een type behandeling dat zacht is en helpt bij de genezing van een problematische hoofdhuid met symptomen zoals atopische dermatitis, psoriasis en chronische roos. Bovendien kunnen reinigende crèmeshampoos het jeukende gevoel op de hoofdhuid verlichten, de huid kalmeren en overmatige en ongecontroleerde afschilfering van de epidermis tegengaan.
Bovendien is crèmeshampoo gunstig in het kader van de "No Poo"-trend, die gebaseerd is op het vermijden van alle potentiële giftige stoffen die in cosmetica worden aangetroffen (voornamelijk schuimvormende bestanddelen). Crèmeshampoo bevat daarentegen geen natriumlaurylsulfaten, siliconen, kleurstoffen of parabenen. Bovendien maakt dit type shampoo, ondanks het feit dat het geen schuimvormende stoffen bevat, het haar grondig schoon en zuivert het de hoofdhuid.
No-rinse shampoo - in de eerste plaats kan dit product qua toepassing worden vergeleken met een droogshampoo. No-rinse shampoos zijn vaak verpakt in spuitflessen. Ze bevatten geen talk of poeders, maar zijn vloeibaar en bevatten plantaardige ingrediënten. Omdat het niet irriteert en geen allergieën veroorzaakt, wordt no-rinse shampoo vaak in ziekenhuizen gebruikt. Bovendien is no-rinse shampoo heel gemakkelijk om te gebruiken. Het enige wat u hoeft te doen is de shampoo op uw haar te sprayen, in uw hoofdhuid te wrijven en vervolgens met een handdoek droog te deppen. Ondanks de verfrissende eigenschappen is dit type product bedoeld om de lokken te verzorgen zonder de natuurlijke lipidenbarrière te verstoren.
Oliehoudende shampoos zijn een uniek en minder bekend type shampoo. Het is gemaakt op basis van natuurlijke oliën zoals castor, soja, paraffine, en een reeks wassoorten (bv. bijenwas). Deze shampoos bevatten geen schuimvormende bestanddelen. Ze worden meestal geadviseerd voor beschadigd en droog haar en moeten op dezelfde manier worden toegediend als natuurlijke haaroliën (het gebruik van shampoo op oliebasis lijkt op een haarbehandeling met olie). De shampoo op oliebasis moet in de hoofdhuid worden ingewerkt en na 30 minuten moet het haar over de hele lengte met warm water worden gespoeld. Het haar wordt fris en zijdezacht wanneer de behandeling is voltooid. Het is van belang op te merken dat shampoo op basis van olie niet te vaak moet worden gebruikt, omdat het krachtige lipherstellende eigenschappen heeft die ertoe kunnen leiden dat het haar overbelast raakt.
Dual Purpose Shampoo biedt de voordelen van zowel een gewone shampoo als een conditioner in één fles. Een 2 in 1 cosmetica is een gebruikelijke term voor zo'n product. Dit type shampoo is gecreëerd om tijd te besparen en toch het haar te voeden tijdens het wasproces. Dual-purpose shampoos zijn handig in gebruik, maar ze zijn ook een bron van discussie. Om te beginnen zijn ze niet ideaal voor alle haartypes, en herhaaldelijk gebruik kan het haar verzwaren en de hoofdhuid irriteren. Bovendien heeft een shampoo voor twee doeleinden twee functies: enerzijds verhoogt hij de haarschubben (wat gebruikelijk is voor een shampoo), en anderzijds sluit hij de haarschubben om het haar glad te maken (wat gebruikelijk is voor een conditioner). Met andere woorden, 2in1 shampoo combineert twee totaal verschillende preparaten die elkaars werking uitsluiten. Het is beter ze niet gelijktijdig te gebruiken.
Alkalische shampoo is een uniek product. Allereerst moet worden benadrukt dat deze shampoo niet op regelmatige basis moet worden gebruikt, aangezien het doel ervan is het haar volledig en diepgaand te reinigen, met inclusief de inwendige haarstructuren. Kappers gebruiken alkalische shampoo meestal om de lokken diep te voeden alvorens speciale kapselbehandelingen toe te passen. Om ervoor te zorgen dat voedende en herstellende ingrediënten makkelijker in het haar kunnen doordringen, moeten de lokken grondig worden gewassen - en alkalische shampoo is hier ideaal voor omdat het ook de haarschubben opent.
Na zo'n grondige haarreiniging is het gebruikelijk dat de lokken moeten worden behandeld met lipide-herstellende, verzurende en haarschubben-afsluitende behandelingen. Het is ook goed om te weten dat een alkalische shampoo ideaal lijkt om te gebruiken vóór een haarbehandeling met olie, omdat de oliemoleculen dan dieper in de haarpunten kunnen doordringen. Het is zelfs aan te bevelen om één keer per maand een bepaalde haarolietechniek toe te passen samen met de zeer alkalische behandeling.
Ingrediënten in shampoo Waar moet ik op letten?
Een lijst van ingrediënten die gebruikt worden om een bepaalde shampoo te maken is ook belangrijk om te kennen.
Welke factoren beïnvloeden of een shampoo goed of slecht is, en welke factoren moeten worden vermeden?
Hoe kunnen we zien of een shampoo goed is voor ons haar en, nog belangrijker, veilig voor onze hoofdhuid?
Allereerst mag een goede shampoo geen comedogene werking op de hoofdhuid veroorzaken. Voor alle duidelijkheid: synthetische verbindingen, zeer irriterende stoffen en petroleumderivaten zijn allemaal verboden.
Lijst van ingrediënten die een nadelige invloed kunnen hebben op het haar:
Sodium Lauryl Sulphate, SLS; Sodium Laureth Sulphate, SLES - zeer irriterende detergenten die de huidporiën verstoppen. Bovendien kunnen ze doordringen tot in het bloed en kunnen ze de beschermlagen van het haar beschadigen, waardoor het haar brozer wordt.
Methyl-, ethylpropyl-, butylparabenen - of gewoon parabenen, die ontstekingen van de huid veroorzaken en in het bloed doordringen.
Propyleen Glycol, Propyleen Glycol, PG Xyleen Glycol - een glycolgroep die zeer schadelijk kan zijn voor de mens. Daarom moet ervoor worden gezorgd dat zij niet in grote hoeveelheden in het organisme terechtkomen.
Minerale olie, Petrolatum en Paraffine-olie zijn van petroleum afgeleide verbindingen die de neiging hebben zich in een organisme op te hopen, voornamelijk in de darmen. Wanneer zij op de huid worden aangebracht, ondermijnen zij de beschermende barrière van de huid, waardoor bacteriën zich kunnen vermenigvuldigen.
Ftalaten zijn schadelijk voor zwangere vrouwen en moeders die borstvoeding geven. Ftalaten komen via de moedermelk in de placenta van de foetus terecht. Aangenomen wordt dat zij ernstige schade toebrengen aan de geslachtscellen.
Alcoholen drogen het haar en de hoofdhuid uit, maar niet alle alcoholen zijn giftig. Alcoholen met een korte keten zoals Alcohol Denat, Benzyl Alcohol, Isopropyl Alcohol, en Ethanol zijn het schadelijkst.
Mooi haar is een teken van vrouwelijkheid en zonder twijfel de glorie van elke vrouw. Daarom is het belangrijk om goed op te letten wat we gebruiken om ons haar te verzorgen en welk merk shampoo we in onze winkelwagen stoppen. Wassen en reinigen van het haar zijn de eerste stappen op weg naar schoonheid en gezondheid. Daarom is het belangrijk om te investeren in een shampoo van hoge kwaliteit die de werking van conditioners versterkt en tegelijkertijd de natuurlijke olie verwijdert na het oliën van het haar.
Onze website maakt gebruik van cookies, net als cookies van derden om externe tools te kunnen gebruiken. Als de gebruiker hier geen toestemming voor geeft, dan worden alleen de essentiële cookies gebruikt. U kunt de instellingen op elk gewenst moment wijzigen in de browser. Geeft u toestemming om alle cookies te gebruiken?
Opmerkingen: #0