De meest voorkomende hoofdhuid ziektes. Oorzaken en soorten

De meest voorkomende hoofdhuid ziektes. Oorzaken en soorten

Hoofdhuidaandoeningen zijn vaak de oorzaak van een jeukende hoofdhuid en haaruitval. Leer meer over de meest voorkomende klachten die u kunt oplopen en hoe u ze efficiënt kunt genezen, zodat u gezond en mooi haar krijgt.

Hoofdhuidaandoeningen komen steeds vaker voor. Ze komen voor bij mensen van alle leeftijden en maken geen onderscheid tussen mannen en vrouwen. Ze ontstaan omdat de hoofdhuid heel apart is en verschilt van de rest van onze huid. De hoofdhuid kan gemakkelijk worden besmet en het is een perfecte omgeving voor de verspreiding van talloze ziekten.

Waarom raakt de hoofdhuid geïnfecteerd?

De hoofdhuid heeft een groot aantal sensoren en veel meer talgproductie dan andere delen van het lichaam, wat één van zijn bijzondere kenmerken is. Het warme klimaat van de harige hoofdhuid is geschikt voor de ontwikkeling van schimmels en bacteriën.

Bovendien is de hoofdhuid duidelijk gevoeliger, of dat nu erfelijk is of het gevolg van invloeden van buitenaf. Deze eigenschap maakt het erg eenvoudig om de hoofdhuid te irriteren en maakt het ook moeilijker om de irritatie te genezen.

Wanneer u een tekort aan vocht door regelmatig gebruik van zeer reinigingsintensieve en uitdrogende shampoos, een gebrek aan goede voeding en allergieën combineert, wordt de hoofdhuid het meest kwetsbare deel van onze huid voor verschillende aandoeningen.

Welke aandoeningen van de hoofdhuid kunnen worden geïdentificeerd?

We weten al dat de hoofdhuid met verschillende ziektes kan worden geïnfecteerd. Welke zijn dat precies?Het is de moeite waard om kennis te maken met de meest voorkomende hoofdhuidaandoeningen, zodat het in de toekomst eenvoudiger is om een potentieel probleem te identificeren en een geschikte behandeling toe te passen.

Schimmelinfectie, seborrheïsch eczeem, psoriasis van de hoofdhuid, roos, pediculose en alopecia met een wisselend ziekteverloop zijn de meest voorkomende hoofdhuidaandoeningen.

Wat zijn de verschillende soorten hoofdhuidaandoeningen en hoe kunt u ze genezen?

De therapeutische behandelingen die we toepassen zijn afhankelijk van de ziekte die we behandelen. Sommige producten helpen bij het verwijderen van roos, terwijl andere helpen bij het verwijderen van luizen. Elk geval moet met een tricholoog of dermatoloog worden besproken om te bepalen wat de beste behandeling is.

Er zijn toch een paar algemene richtlijnen die onder alle omstandigheden gevolgd moeten worden. Ziektes op de hoofdhuid verzwakken en irriteren de hoofdhuid. Deze irritaties verlichten en de huid voorzien van alles wat die nodig heeft - vitaminen, mineralen, vetzuren en bevochtigingsmiddelen - is dus een geschikt antwoord. Hoe gaat u dat doen?

  1. Zorg voor een optimale hydratatie van de hoofdhuid, het mag niet te droog zijn.
  2. Gebruik alleen zachte shampoos voor het wassen van haar en hoofdhuid. 
  3. Vermijd dingen die kunnen irriteren, bijvoorbeeld cosmetica met alcohol, styling cosmetica. 
  4. Beperk het föhnen, steilen en heet stylen. 
  5. Vervang synthetische cosmetica met natuurlijke oliën. 

Het is belangrijk om te onthouden dat oliën, als ze op een verantwoordelijke manier en volgens de gebruiksaanwijzing worden gebruikt, kunnen helpen om het haar en de hoofdhuid gezond te houden. Het kiezen van de juiste natuurlijke olie is een belangrijk onderdeel van de dagelijkse verzorging omdat het helpt bij de behandeling van hoofdhuidkwalen. Castorolie is de meest geadviseerde olie voor de hoofdhuid omdat het de haarwortels versterkt, haaruitval voorkomt, roos behandelt, vet haar vermindert en de haargroei versnelt.

De meest voorkomende hoofdhuidaandoeningen 

PEDICULOSiS CAPITIS (hoofdluisinfectie)

Dit is een probleem dat veel mensen aan hun schooltijd doet denken. Scholen blijken de meest voorkomende plaats te zijn voor luizenbesmetting, een aandoening die wordt veroorzaakt door de menselijke luis, een piepklein insect dat zich voedt met bloed van de hoofdhuid. Het haar knippen is helaas de eerste stap bij de behandeling van hoofdluis. Daarna moeten medicijnen, zoals permethrineshampoos, worden gebruikt. Een elektronische kam is een van de meest effectieve hulpmiddelen om van luizen af te komen. U kunt natuurlijk ook natuurlijke middelen gebruiken om van luizen af te komen (bijv. etherische oliën, azijn, rozemarijnspoelingen) en zorgen voor een goede hygiëne.

MYCOSIS (Schimmelinfectie)

De eerste tekenen van mycose van de hoofdhuid zijn overmatig haarverlies, schilfering, jeuk en een branderig gevoel. Schimmels zijn de schuldige, omdat ze azen op mensen met een verzwakt immuunsysteem. Schimmelveranderingen hebben niet alleen gevolgen voor de huid, maar ook voor het haar. Bij deze hoofdhuidaandoening is het van cruciaal belang om snel te handelen nadat u de eerste verschijnselen en symptomen hebt opgemerkt, want dat maakt de behandeling van mycose veel makkelijker.

Er zijn verschillende soorten mycose van de hoofdhuid:

  • Trichophytosis - vertoont donkere vlekken en gedeeltelijk haarverlies, waardoor kale, jeukende plekken op het hoofd ontstaan;
  • Microsporose - vertoont vlekken op de huid die vergelijkbaar zijn met de hierboven genoemde, maar het verspreidt zich veel sneller dan andere soorten van deze ziekte;
  • Favus - uit zich door het verlies van het meeste haar en gele afschilfering op de huid, die niet alleen jeukt, maar ook een zeer onaangename geur heeft.

De eerste stap in het verzorgen en behandelen is het vaststellen van de juiste diagnose. Het is nodig om schimmeldodende medicijnen (meestal oraal), ontsmettingszalf en shampoo met ketoconazol te gebruiken. De schimmelinfectie op de hoofdhuid maakt het noodzakelijk het haar regelmatig te knippen en alle bestaande haaraccessoires, zoals borstels en kammen, te vervangen.

ROOS

Het is onmogelijk om over hoofdhuidproblemen te praten zonder roos te vermelden. Het is een onaangename aandoening waar helaas steeds meer mensen last van hebben. Het kan een éénmalig probleem zijn, maar het kan ook een terugkerend karakter hebben. Roos kan door verschillende factoren worden veroorzaakt, waaronder genetica, stress en een verstoord hormoonstelsel, maar ook door een gebrekkige verzorging en... schimmel!

Roos komt in verschillende vormen voor:

  • Droge huid - gerelateerde roos - de meest voorkomende soort, zonder ontsteking, met kleine, witte, droge huidplekjes die afschilferen en afvallen;
  • Vette hoofdhuidroos - ontwikkelt zich vaak uit droge roos, gaat hand in hand met ontsteking en pruritus, vertoont gele schilfers op de huid en vettig haar;
  • Tinea versicolor - is een schimmelinfectie van de huid, die wordt gekenmerkt door donkere of gelige verkleuringen op de huid (niet noodzakelijk alleen op het hoofd) en pruritus;
  • Pityriasis rosea - komt vaak voor bij kinderen en jongeren en wordt gekenmerkt door kleine rode vlekken op verschillende delen van het lichaam, die na ongeveer een maand spontaan verdwijnen;
  • Seborroïsche roos - een variant van olie-gerelateerde roos die als allergie wordt behandeld en ook samengaat met seborroe, zonder gele schilfers van de huid, maar met witte en droge.

Antiroosshampoos zijn de eenvoudigste manier om van roos af te komen, maar houd er rekening mee dat ze verslavend kunnen zijn. Dus, hoe ga je om met roos? Het is belangrijk om te begrijpen dat roos haarverzorging geen eenvoudige klus is. Mijn advies is om zo snel mogelijk naar een dokter te gaan.

SEBORHORREÏSCHE DERMATITIS

Dit is een aandoening van de hoofdhuid die vaak wordt verward met roos. Waarom? Sterke afschilfering van de huid is één van de symptomen van seborrheic dermatitis. Chronische ontsteking met de neiging om terug te komen, evenals erytheem en korstvorming op het huidoppervlak, zijn de ernstigste bijwerkingen van deze aandoening. Seborroïsch eczeem is een seizoensgebonden aandoening die vaker voorkomt in de herfst en de winter. Bovendien is er niet één oorzaak van SD; het is het resultaat van een aantal factoren, waaronder hormonale en immunologische veranderingen en veranderingen in de omgeving (schimmels, voeding, hygiëne).

PSORIASIS

Psoriasis is één van de meest verwoestende aandoeningen van de hoofdhuid. Het gaat om een auto-immuunziekte waarbij het immuunsysteem de eigen cellen van het lichaam aanvalt. Psoriasis op de hoofdhuid wordt veroorzaakt door een verstoring van de vernieuwings- en afschilferingsprocessen van de opperhuid. De opperhuid zwelt op, de huidcellen vermenigvuldigen zich te snel en de opperhuid schilfert en vormt enorme schubben. Psoriasis symptomen zijn niet te verwarren met iets anders. Helaas is het moeilijk om dit probleem te behandelen; je mag geen vette of dikke producten op je haar gebruiken, en je mag alleen door dermatologen voorgeschreven medicijnen en speciale shampoos gebruiken.

ALOPECIA

Een andere gevaarlijke hoofdhuidaandoening is alopecia. Natuurlijk is het fundamentele probleem hier haarverlies in veel te grote en oncontroleerbare hoeveelheden. Stress, ijzer- en foliumzuurtekort, zwangerschap, chronische ziekte, medicijngebruik en hormonale problemen, zoals hypothyreoïdie, zijn de meest voorkomende oorzaken van kaalheid.

Er zijn vele vormen van alopecia:

  • Patroonhaaruitval, kan bij mannen en vrouwen voorkomen (MPHL of FPHL) - androgene alopecia - zonder meer de meest voorkomende oorzaak van haaruitval (treft tot 70% van de mannen en 40% van de vrouwen), als gevolg van veranderingen in het dihydrotestosterongehalte;
  • Alopecia areata - een auto-immuunziekte van de hoofdhuid, waarbij het haar in hele delen uitvalt en er haarloze gebieden overblijven;
  • Telogeen effluvium - wordt meestal veroorzaakt door het verdwijnen van haarfollikels als gevolg van hormonale stoornissen, vergiftiging, infectie of het gebruik van bepaalde medicijnen;
  • Cicatriciële alopecia - alopecia veroorzaakt door chronische ontstekingen, aangeboren afwijkingen, kanker of mechanische letsels, met als gevolg onherstelbaar haarverlies.

De meest voorkomende behandeling van alopecia is antibiotische medicatie. U kunt ook [haarampullen], kruidenlotions voor de hoofdhuid, gezichtsmaskers en natuurlijke oliën gebruiken om de natuurlijke activiteit van de haarfollikels te herstellen en de werking van de haarbollen te stimuleren wanneer u ze in de hoofdhuid masseert.

Belangrijk! Voor elk probleem met de hoofdhuid moet een tricholoog of dermatoloog worden geraadpleegd, want alléén een deskundige kan de aandoening, de oorsprong en de behandelingstechniek nauwkeurig beoordelen!

Voel je vrij om je mening over het artikel met ons te delen.


Opmerkingen: #0


Voeg je opmerking toe. Het zal worden gepubliceerd zodra de moderator het heeft goedgekeurd.
Privacybeleid

Onze website maakt gebruik van cookies, net als cookies van derden om externe tools te kunnen gebruiken. Als de gebruiker hier geen toestemming voor geeft, dan worden alleen de essentiële cookies gebruikt. U kunt de instellingen op elk gewenst moment wijzigen in de browser. Geeft u toestemming om alle cookies te gebruiken?

Privacybeleid