Haar porositeit en manieren om het vast te stellen. Wat betekent het als het haar poreus is?

Haar porositeit en manieren om het vast te stellen. Wat betekent het als het haar poreus is?

Zonder de structuur van het haar en de kennis over de behoeftes ervan zou een haarolie behandeling niet zo succesvol zijn. De sleutel tot het vinden van de perfecte haarolie, die wat al je verwachtingen voor haarverzorging vervult, is het eerst vaststellen van de haarporositeit. Weet je hoe poreus je haar is? Je moet dit artikel eens bekijken om meer over dit onderwerp te weten te komen.

De meest effectieve haarverzorging is een die voldoet aan onze behoeftes. De strengen kunnen beïnvloedt worden door verschillende problemen en deze zijn direct verbonden aan de veranderingen die te zien zijn op de buitenste structuur van het haar. De manier waarop haar is gebouwd, heeft een grote invloed op de veranderingen die de strengen ondergaan. Natuurlijk hebben de schadelijke factoren waar we ons haar steeds aan blootstellen ook een effect op de conditie van onze strengen.

Hoewel het niet zo belangrijk is hoe haar is gebouwd als we de strengen alleen behandelen met shampoo of een lichte conditioner, heeft een effectieve haarolie behandeling wel een foutloze keuze van olie nodig. Niet elke olie is geschikt voor elk haartype. De verzorging van krullend haar moet anders zijn dan die van vettig haar. Welke haarolie moet je kiezen? Het antwoord ligt bij je haar.

DE ANATOMIE VAN HAAR

Onze hoofdhuid heeft ongeveer 100 duizend follikels. In elke follikel zit een haarbol, hoewel niet elke haarbol een haar groeit. Een grappig feitje hier is dat er 180-350 haren groeien per vierkante centimeter op de huid.

Hoe is haar gebouwd?

Over het algemeen is het haar verdeeld in twee delen: de wortel en de schacht. Het eerste deel zit in de opperhuid, in de onderhuidse laag ervan. De haarschacht is het zichtbare deel die, natuurlijk, boven de huid zit. Als we de lagen waar de haarschacht uit is gebouwd zouden moeten opsommen, zouden dit de medulla, cortex en cuticula zijn. De laatste twee lagen zijn gemaakt van keratine en de rol van deze stof is daarom groot als het aankomt op haarverzorging.

De cortex bestaat uit sterke verticale keratine vezelfs, die het haar concentrisch omsingelen en verantwoordelijk zijn voor bijvoorbeeld de flexibiliteit. Keratine is een proteïne met een ontzettende hoge weerstand tegen schade, wat niet betekent dat haar onverwoestbaar is. Buiten deze essentiële bouwsteen heeft de buitenste laag ook een optimale hoeveelheid water, wat hetzelfde zou meoten blijven om de gezondheid van ons haar te behouden. Deze laag heeft ook melanine korrels, wat een pigment is die het haar zijn kleur geeft.

De keratine laag van het haar is de buitenste laag. Het bestaat uit gevoelloze cellen, waarvan je de vorm kunt vergelijken met schubben. Meestal zijn deze geplaatst in 5-10 lagen die het haar omsingelen als een schild gemaakt van dakpannen. Ze spelen een beschermende rol tegen verschillende schadelijke factoren. De haarschubben zitten zowel aan elkaar vast als aan de binnenste lagen van de haarschacht dankzij de olieachtige stoffen. Hierdoor wordt het voeden van de strengen met EFA (Essentië Vetzuren, Essential Fatty Acids in het Engels) gezien als ontzettend cruciaal.

Waardoor wordt het haar beschermd?

Buiten de haarschubben, die een harnas maken, wordt het haar beschermd door een wax-en-olie laag, ook wel bekend als talg. Het wordt door de talgklieren afgescheiden naar de follikels, waar het naar buiten kan, waardoor het keratine schild wordt onderhouden en het vocht voor het haar levert. We moeten ook benoemen dat het menselijk talg voor een groot deel uit gratis vetzuren bestaat. 

HAAR PORISTEIT

We onderscheiden drie verschillende haarporositeiten:

 • lage porositeit (de riemen overlappen elkaar)
 • gemiddelde porositeit (de riemen staan lichtelijk omhoog)
 • hoge porositeit (de riemen staan wijd open)

Het is geen permanente eigenschap van het haar, hoewel we soms bepaalde banden kunnen onderscheiden, zoals bijvoorbeeld het feit dat krullend haar meestal een hoge porositeit heeft. In andere gevallen moeten we zelf de porositeit van het haar vaststellen. Je hoeft eigenlijk alleen maar je haar op de juiste manier te verzorgen om het gezond te maken en een lage porositeit te behouden. De haarporositeit verhoogt als het wordt beïnvloedt door schadelijke factoren, zoals een brandende zon, een verlichtende procedure, verven, thermisch stylen, etc.

Het is best interessant dat ons haar verschillende levels van porositeit kan hebben, liggend aan het deel van de haarschacht waar we aandacht aan besteden- hoe dichter bij het hoofd, hoe lager de haarporositeit. De hoge porositeit is meestal typisch voor haarpuntjes die worden blootgesteld aan splijten en snel water verliezen.

HOE STEL JE DE HAARPOROSITEIT VAST?

Er zijn verschillende manieren om de porositeit van je haar vast te stellen. Hoe kom je erachter wat de structuur van je haar is? Het meest exacte antwoord zal je krijgen door of naar de tricholoog te gaan of naar een professionele kapper, waar je een onderzoek onder een microscoop kunt krijgen. Bij een close-up is het makkelijker om de opstelling van de haarschubben ten opzichte van de medulla te kunnen definiëren. Als je echter niet de mogelijkheid hebt om naar een tricholoog te gaan, kan je de porositeit van je haar ook zelf bepalen.

Veel informatie over ons haar is makkelijk te leren door het goed te observeren. Bijvoorbeeld,

 • haar met een lage porositeit (typisch voor Aziatische vrouwen) is stijl, strak, glanzend, zwaar en zonder volume; het is niet vatbaar voor stylen, absorbeert water niet goed en het is vrij lastig om te drogen na het wassen;
 • haar met een gemiddelde porositeit (typisch voor de meeste vrouwen) is zwak, zonder glans en vocht, wordt licht golvend, is vatbaar voor kroeshaar als het wordt blootgesteld aan vochtigheid, het is makkelijk voor het haar om te splijten of broos te worden;
 • haar met een hoge porositeit (vaak gebleekt of geverfd) is zeer beschadigd, ruw, mat, broos, overdreven gehydrateerd, gespleten; heeft de neiging om te verdunnen en kan snel statisch of kroezend worden.

De haarporositeit test is een behulpzaam middel als je jouw haartype wilt bepalen. Je hoeft alleen maar een aantal vragen te beantwoorden over, bijvoorbeeld, hoe lang je haar nodig heeft om te drogen, de algemene staat, de conditie van je haarpunten, moeilijkheden bij het stylen, enzovoorts. Zodra de test klaar is, krijg je het antwoord wat aangeeft wat de porositeit van jouw haar is. Met een grote waarschijnlijkheid is het algoritme in staat om het type haar precies te definiëren.

Hoe check je de haarporositeit thuis? Veel bloggers stellen drie, minder bekende methodes voor, die niet zo betrouwbaar zijn en zelfs grotere moeilijkheden kunnen brengen bij het bepalen van de haarporositeit. Deze methodes zijn bijvoorbeeld:

 • De Water Test waarbij je 1-2 cm van je haar in een glas vers water doet en observeert hoe snel het haar het water opneemt (haar met een hoge porositeit verdrinkt het snelste);
 • De Kokosnoot Test waarbij je bekijkt hoe je haar reageert als het wordt bedekt met pure kokosnoot olie (haar met een hoge porositeit wordt kroezend en ziet er slecht uit);
 • De Bloem Test is een methode waarbij je over gekamd, los haar bloem strooit en bekijkt hoeveel ervan op je haar blijft zitten (haar met een hoge porositeit verzamelt het grootste deel van het bloem).

HAARPOROSITEIT EN DE HAAROLIE BEHANDELING

Wat is het nut van het weten van je haarporositeit? Zoals genoemd in het begin van dit artikel is haarporositeit belangrijke informatie. Het is de exacte kennis over de staat van ons haar die goed zal bijdragen aan de juiste haarverzorging en de keuze in oliën, die onze strengen weer gezond moeten maken. Als je de verkeerde olie kiest, is dit de snelste manier om het uiterlijk van je haar te verpesten.

Welke haarolie moet je kiezen?

Het haar kan verschillende verzorgingsmethodes gebruiken, zolang als het maar past bij de haarporositeit. Haar met een lage porositeit is bijvoorbeeld goed als de olie behandeling lang duurt, hoewel het je haar ook kan overbelasten. Haar met een hoge porositeit daarentegen heeft een korte, maar diepe, olie behandeling nodig of zure haarspoelingen om de riemen te helpen sluiten. Zowel haarverzorging als de oliën moeten goed passen bij de haarstructuur. Welke haarolie is de beste?

Afhankelijk van de haarporositeit moeten haaroliën variëren, omdat:

 • haar met een lage porositeit reageert goed op plantaardige oliën met kleine moleculen die een geweldige bron zijn van een grote hoeveelheid verzadigde vetzuren; de moleculen hiervan kunnen het haar binnendringen door de nauw overlapte riemen (bijvoorbeeld, Palm olie, Kokosnootolie, Shea Boter, Babassu Boter, Cupuacu Boter, waarvan een groot deel te vinden is in de compositie van Nanoil voor een Lage Haarporositeit);
 • haar met een gemiddelde porositeit heeft plantaardige oliën met iets grotere moleculen nodig met de dominantie van enkelvoudig onverzadigde vetzuren zoals omega-7 en omega-9 (Jojoba Olie, Macadamia Olie, Lijnzaadolie, Sesamzaad Olie, Pompoenzaad Olie, Marula Olie, Rijst Olie, waarvan sommigen ook te vinden zijn in Nanoil voor een Gemiddelde Haarporositeit);
 • haar met een hoge porositeit heeft een diepe voeding nodig van plantaardige oliën met de grootste moleculen en de grootste hoeveelheid meervoudig verzadigde vetzuren die zitten in omega-3 en omega-6 oliën (Argan Olie, Zoete Amandel Olie, Teunisbloemolie, Kattoen Olie, Maze Olie, Druivenzaad Olie, waarvan het grootste deel te vinden is in Nanoil voor een Hoge Haarporositeit).

Voel je vrij om je mening over het artikel met ons te delen.


Opmerkingen: #0


Voeg je opmerking toe. Het zal worden gepubliceerd zodra de moderator het heeft goedgekeurd.
Privacybeleid

Onze website maakt gebruik van cookies, net als cookies van derden om externe tools te kunnen gebruiken. Als de gebruiker hier geen toestemming voor geeft, dan worden alleen de essentiële cookies gebruikt. U kunt de instellingen op elk gewenst moment wijzigen in de browser. Geeft u toestemming om alle cookies te gebruiken?

Privacybeleid