Etherische oliën. Kan je ze toepassen op haar en hoofdhuid?

Etherische oliën. Kan je ze toepassen op haar en hoofdhuid?

Er zijn er een groot aantal. Etherische oliën zijn een soort etherische oliën die gebruikt worden om uw huid en haar te verzorgen. Ze verspreiden bovendien de lekkerste aroma's en hebben een therapeutische werking. Wat zijn een aantal voordelen van etherische oliën? Bekijk ze en leer hoe je ze in je schoonheidsroutine kunt opnemen en tegelijkertijd irritaties kunt vermijden.

Wij geven de voorkeur aan natuurlijke haar- en hoofdhuidverzorgingsproducten omdat we geloven dat de natuur de beste resultaten geeft. Maar is het waar dat natuurlijk altijd gelijk staat aan veilig? Etherische oliën zijn het onderwerp van veel discussie; hoewel ze veel worden gebruikt in schoonheidsverzorging en aanwezig zijn in veel haarproducten, waarschuwen sommige deskundigen dat ze gevaarlijk kunnen zijn. Wat is nu echt de waarheid?

Als je meer wilt weten over essentiële oliën en hoe ze werken, moet je eerst leren over hun kwaliteiten en hoe ze verschillen van andere oliën.

Wat zijn etherische oliën en hoe gebruik je ze?

Het zijn geurige verbindingen die uit verse of gedroogde planten worden gehaald en een hoge concentratie hebben. Bladeren, bloemen, zaden, stengels, wortels en schors kunnen allemaal worden gebruikt om essentiële oliën te maken. Waarom is dat? Stoomdistillatie van geselecteerde plantenbestanddelen wordt gebruikt om ze te extracteren. Filtratie, fytolisatie en extrusie zijn enkele van de verschillende methoden om etherische oliën te onttrekken.

De manier waarop etherische oliën worden geproduceerd, is van invloed op hun textuur. Ze zijn niet vettig, maar vloeibaar en lijken eerder op een waterig serum dan op een olie. Hydrosols zijn bijproducten van de productie van etherische oliën, wat een interessant weetje is.

Kwaliteiten van etherische oliën

Omdat etherische oliën een geconcentreerd mengsel van talloze bestanddelen zijn, kunnen ze in de haarverzorging worden gebruikt. De bestanddelen die in natuurlijke koudgeperste oliën worden aangetroffen, behoren daar echter niet toe. Aldehyden, esters, ketonen, alcoholen en terpenen vormen de meerderheid van essentiële oliën, in plaats van lipiden, vitaminen en mineralen.

Essentiële oliën hebben echter een verbazingwekkende medicinale en helende werking. Zij worden gebruikt in cosmetica naast aromatherapie (geurconcentraat) omdat:

  • ze hebben antibacteriële en schimmelwerende kwaliteiten,
  • ze hebben een pijnstillende en ontstekingsremmende werking,
  • ze verhogen de bloedtoevoer naar de huid,
  • ze hebben tegelijkertijd een ontspannende en bevrijdende kracht,
  • ze controleren de werking van de talgklieren en de talgafscheiding.

Als we kijken naar de voordelen van etherische oliën, is het belangrijk te onthouden dat ze niet oplossen in water maar zich binden aan lipiden en alcoholen. Dit is de reden waarom ze zo populair zijn in de parfumindustrie.

Schoonheidsartikelen met etherische oliën

Omdat de essentie van een bepaalde plant - de heerlijke aroma - wordt opgenomen in de olie, worden natuurlijke etherische oliën het meest gebruikt in parfums. Etherische oliën worden gebruikt in aromatherapie, baden en massages vanwege deze eigenschap, waardoor je kunt uitrusten en je zenuwen kalmeren na een lange dag.

Essentiële oliën worden daarentegen steeds populairder in haar- en lichaamsverzorging. Ze worden over het algemeen aangeraden bij een lastige hoofdhuid en haar vanwege hun antibacteriële en schimmelwerende kwaliteiten.

  1. Voor de huid: essentiële oliën kunnen, indien correct toegepast, de conditie van uw huid aanzienlijk verbeteren, zelfs als u een acne-gevoelige of gepigmenteerde huid heeft. Ze kunnen de huid lichter of donkerder maken, maar ook een gladmakend effect hebben en huidproblemen zoals allergieën en overmatige talgafscheiding verhelpen, afhankelijk van uw behoeften.
  2. Voor het haar: Je kunt ze gebruiken om roos en dunner wordend, vettig haar te genezen. Essentiële oliën versterken en bevorderen de haarontwikkeling, waardoor ze ideaal zijn voor geïrriteerde hoofdhuid en zwakke bollen.

Worden etherische oliën als veilig beschouwd?

Sommigen beweren dat de sleutel tot het vermijden van irriterende effecten bij het gebruik van essentiële oliën voor haar en huid is om voorzichtig te zijn. Jammer genoeg hebben ze gelijk.

Alle essentiële oliën moeten met mate worden gebruikt. Omdat ze actief zijn en aanzienlijke hoeveelheden geconcentreerde chemicaliën bevatten, kunnen ze gevoelige huid en haar irriteren. Om er zeker van te zijn dat een etherische olie u niet schaadt, kunt u het volgende doen:

  • doe een allergie test op je pols een dag voordat je van plan bent het te gebruiken,
  • verdun je essentiële olie in een andere olie, bijvoorbeeld arganolie of amandelolie,
  • gebruik het in zeer kleine hoeveelheden en breng geleidelijk meer aan als u dat wenst.

DE MEEST POPULAIRE ESSENTIËLE OLIËN

Tea tree olie - werkt tegen bacteriën, schimmels en virussen, daarom wordt het toegevoegd aan antiroos en hoofdhuidreinigende producten.

Eucalyptusolie - remt bacteriën en geeft een aangenaam gevoel van frisheid, daarom wordt het vaak gevonden in shampoos.

Lavendelolie - waarschijnlijk de meest populaire essentiële olie, heeft een antiseptische werking, verzacht hoofdhuidirritatie, geneest ontstekingen, schimmelinfecties en roos, kan haaruitval verminderen.

Pepermuntolie - werkt niet alleen antiseptisch, maar ook samentrekkend, verlichtend, geeft een frisse geur, waardoor het een populair ingrediënt is in sterk verhelderende shampoos.

Rozemarijnolie - ondanks het feit dat rozemarijn wordt geassocieerd met koken, werkt het als een antibacterieel middel en verhoogt het de doorbloeding, wat kan helpen om haaruitval te voorkomen.

Citroenolie - heeft een fantastische citrusgeur, maar verwijdert ook bacteriën en schimmels, werkt samentrekkend en verfrissend, dus zoek het in shampoos en spoelingen voor haar dat last heeft van roos.

Sinaasappelolie - nog een essentiële olie van citrusvruchten die een bacteriostatische werking heeft en daarom een goede keuze is bij de behandeling van huidinfecties, het vasthouden van vocht in de hoofdhuid en het regenereren. Als gevolg daarvan, wanneer gebruikt in haarbehandelingen, zorgt het voor uitstekende effecten.

Neroli-olie - een beetje citrusaroma, een beetje bloemengeur voor de verzachtende en normaliserende werking die seborrhea tegengaat.

Zoete vlagolie - één van de minder gebruikelijke essentiële oliën.Dat is niet logisch, want het heeft sterke ontstekingsremmende eigenschappen en verhoogt de bloedcirculatie, wat helpt bij het verzorgen van vet haar dat de neiging heeft in grote hoeveelheden uit te vallen.

Cederolie - een etherische versie van pijnboomolie. Het heeft meer antibacteriële en aromatherapeutische eigenschappen.

Salie olie - afgeleid van saliebladeren, deze olie doet wonderen in shampoos voor vet haar omdat het niet alleen ontstekingsremmende, samentrekkende en antiseptische eigenschappen heeft, maar ook zweet en de verspreiding van ziektekiemen remt.

Bergamotolie - vanwege zijn antibacteriële, schimmelwerende en antiseptische eigenschappen, helpt het bij de behandeling van roos en talgafscheiding. Het helpt ook het herstel van beschadigde opperhuid te versnellen, zoals bij psoriasispatiënten.

Kamilleolie - de bekende kamille, in de vorm van een essentiële olie, geneest ontstekingen en zorgt voor verlichting, waardoor het een populair ingrediënt is in producten die roodheid en hoofdhuidirritatie verminderen.

Welke essentiële oliën moet u gebruiken?

Veel mensen weten niet hoe ze essentiële oliën moeten kiezen. Bovendien, hoewel veel van de oliën identiek zijn, weten we zelden welke specifiek voor ons bestemd is.

De eenvoudigste methode is het gebruik van kant-en-klare producten die met essentiële oliën zijn doordrenkt, zoals shampoos, conditioners, hoofdhuidlotions en haarspoelingen. Dit is meestal een betere optie omdat essentiële oliën duur kunnen zijn omdat het zo moeilijk is ze te maken - om bijvoorbeeld een liter rozenolie van hoge kwaliteit te maken, moeten tot 200 bloesems worden opgeofferd!Bovendien hoef je je bij aankoop van een kant-en-klaar product geen zorgen te maken of het wel geschikt voor je is.

Hoe gebruik je essentiële oliën voor je haar?

Ongeacht het voorgaande, moet je ongetwijfeld pure essentiële oliën gebruiken in je haarverzorgingsroutine. Je kunt ze gebruiken om een verscheidenheid van haarproblemen te genezen als je ze van een gerenommeerde leverancier krijgt en ze correct toepast. Hoe gebruik je toch essentiële oliën voor je haar en hoofdhuid? Kijk eens naar de meest eenvoudige opties.

Haarbehandeling met essentiële oliën

Normaal gesproken kiezen we voor natuurlijke koudgeperste plantaardige oliën bij het testen van haarolie behandelingen.Hoewel essentiële oliën op zichzelf voor dit doel kunnen worden gebruikt, moeten ze worden gecombineerd met een basisolie (dragerolie). De basis voor je haaroliebehandeling kan kokosolie of arganolie zijn. Het zijn allebei fantastische voedingstransporteurs, of je nu haar met een lage poreusheid hebt (kokos) of haar met een gemiddelde/hoge poreusheid (olijf) (argan). At-home hoofdhuid- en haarbehandelingen kunnen worden gedaan met essentiële oliën.

Shampoo met essentiële oliën

Je kunt essentiële oliën gebruiken om je hoofdhuid te behandelen en schoon te houden, zelfs terwijl je je haar wast. Voel je vrij om essentiële oliën toe te voegen aan je shampoo als die er nog niet in zit. Gebruik voor 100 ml shampoo 10 druppels van een etherische olie naar keuze - pepermuntolie geeft een heerlijk fris muntaroma.

Haarspoeling met etherische oliën

Als het op de bereiding aankomt, kunnen populaire haarspoelingen met kruiden moeilijk zijn; je moet de kruiden op de juiste manier infuseren en afkoelen. Het maken van een haarspoeling met etherische oliën is daarentegen een koud kunstje. Voeg aan een liter lauw water een paar druppels etherische olie toe en een eetlepel melk (emulgator die ervoor zorgt dat de olie niet op het wateroppervlak drijft). Spoel na elke wasbeurt je haar met het mengsel en masseer het in je hoofdhuid.

Voel je vrij om je mening over het artikel met ons te delen.


Opmerkingen: #0


Voeg je opmerking toe. Het zal worden gepubliceerd zodra de moderator het heeft goedgekeurd.
Privacybeleid

Onze website maakt gebruik van cookies, net als cookies van derden om externe tools te kunnen gebruiken. Als de gebruiker hier geen toestemming voor geeft, dan worden alleen de essentiële cookies gebruikt. U kunt de instellingen op elk gewenst moment wijzigen in de browser. Geeft u toestemming om alle cookies te gebruiken?

Privacybeleid