Haren van de wereld. Deel 4: Zuid-Amerikaanse stijl haarverzorging

Haren van de wereld. Deel 4: Zuid-Amerikaanse stijl haarverzorging

Zuid-Amerika is een continent waar moderne cosmetica en esthetische geneeskunde kruisen met eeuwenoude tradities en krachtige oude planten. Kruiden, vruchtenextracten, zaden en wortelstokken werden door de Inca's ontdekt om hun mooie en gezonde eigenschappen. Met alle vooruitgang in de esthetische geneeskunde en de geavanceerde cosmetologie, perfectioneren Braziliaanse vrouwen hun uiterlijk. Van oude oliën met een enorme kracht tot keratinebehandelingen voor het steil maken van het haar, hier ligt het continent waar een breed gevoel voor schoonheid is ontstaan. Gelukkig kunnen we veel leren over haarverzorging van het karakter, de deskundigheid en de ervaring van de mensen die in dit levendige, hete en wilde deel van de aarde wonen.

HAAR IN VERSCHILLENDE WERELDDELEN DEEL 4 - ZUID-AMERIKA

Wat kunnen we leren van Braziliaanse, Chileense en Argentijnse vrouwen?

Argentijnse vrouwen staan bekend om hun uitstekende haarverzorging, of beter gezegd, om het gebruik van esthetische geneeskunde en moderne cosmetologie om hun uiterlijk te verbeteren. Door het warme klimaat en de hoge temperaturen zijn ze verplicht hun haar, hoofdhuid en huid beter te verzorgen. Camaldolese, ook bekend als tepezcohuite of mimosa tenuiflora, is een geliefd en gekoesterd ingrediënt met krachtige gezondheidsbevorderende en verfraaiende eigenschappen. Het is een extract van mimosaschors, een krachtige antioxidant die in Argentinië wordt gebruikt als een jeugdelixer.

Het staat erom bekend het verouderingsproces van de huid te vertragen, en het wordt gebruikt in een groot aantal oudere huid- en haarverzorgingsproducten. Het heeft een extra hydraterende rol in haarmaskers en conditioners, wat van cruciaal belang is in zo'n heet en haaronvriendelijk klimaat. Het extract van mimosaschors versterkt de bloedvaten en stimuleert de bollen om harder te werken. Camaldolese kan zelfs worden gebruikt op gevoelige hoofdhuid om irritaties en ontstekingen te verlichten, terwijl het ook bescherming biedt tegen de zon. Het heeft ook ontstekingsremmende en antibacteriële eigenschappen, en kan infecties afweren, zwellingen en roodheid van de huid verminderen, de groei van de bollen stimuleren en de haarfollikels versterken. Het extract van mimosaschors vermindert haaruitval en verbetert de staat van het haar enorm.

Camaldolese heeft de harten van het hele continent Zuid-Amerika veroverd. Mimosaschors is zo waardevol dat het een plek heeft verdiend in de nieuwe lijn haarproducten van Salma Hayek.

Cacaoboter is een ander geliefd en bekend natuurlijk cosmeticum. Cacaoboter groeit overal in Zuid-Amerika, hoewel de beste soorten in de zuidelijke gebieden van het continent te vinden zijn. Cacaoboter is bruin van kleur, ruikt heerlijk, en ziet eruit als chocoladepulp. Argentijnse dames gebruiken het voor gezichts-, lichaams- en haarverzorging, en het is vooral populair bij mensen met droog, pluizig, onhandelbaar haar dat te weinig glans heeft. Cacaoboter is uitstekend voor de hoofdhuid, omdat het irritaties vermindert, beschermt tegen zonnestralen en het haar flexibeler maakt. Het kan worden gebruikt om beschadiging van de haarpunten te voorkomen.

Brazilië wordt vooral geassocieerd met de natuurlijke, onvervuilde gebieden van het Amazonegebied. Alle kostbaarste, algemeen bekende stoffen met krachtige verfraaiende en conditionerende eigenschappen komen daar vandaan. In het Amazonegebied is er een overvloed aan natuurlijke tropische oliën en boters, die de Braziliaanse vrouwen graag gebruiken voor haarbehandeling, gezichts- en lichaamsverzorging, en om te combineren met kruideninfusies om kleine ziektes en huidkwaaltjes te genezen.

Wat gebruiken de Brazilianen in hun haarverzorgingsroutines?

  • Cupuacaboter - wordt geperst uit de zaden van een bepaalde soort cacaoplant (de Cupuasu-boom), een familielid van cacaoboter. Welk effect heeft het op het haar? Eerst en vooral wordt het snel geabsorbeerd en raken de lokken niet overbelast. Cupuacuboter is zacht voor de hoofdhuid, vernieuwt de hydrolipidenlaag van de huid en zorgt ervoor dat het haar en de hoofdhuid goed gehydrateerd zijn. Het haar wordt perfect hersteld omdat het een grote hoeveelheid fytosterolen bevat, die de collageensynthese stimuleren. Fytosterolen helpen ook de haarwortels te versterken en verminderen de afbraak van elastine. Deze fytosterolen zijn een onderdeel van het intercellulaire cement van onze huid. Cupuacuboter bevat ook veel vitamine C, E en A, wat krachtige antioxidanten zijn. De aanwezigheid van zowel onverzadigde als verzadigde vetzuren in Cupuacu boter stimuleert intense haarregeneratie en maakt het mogelijk om te reageren op zowel laag als gemiddeld poreus haar.
  • Babassu olie - wordt gehaald uit noten die worden geoogst van de Braziliaanse Cohune Palm. Het bevat tot 90% verzadigde vetzuren, die ideaal zijn voor het voeden van dik en zwaar Braziliaans haar. Babassu-olie is rijk aan plantensterolen en vitamine E, en heeft als doel het haar lichter te maken, de hoofdhuid te voeden en deze volledig te reinigen van vervuilende stoffen en talg. Bovendien verbetert de olie de conditie van het haar, geeft het zachtheid en volume, en maakt het de structuur gladder. Babassu-olie beschermt het haar tegen barre weersomstandigheden en helpt ook roos te bestrijden (de olie heeft ook een antiseptische werking).
  • Pequi olie - Pequi olie wordt geperst uit de zaden van de Caryocar brasiliense en is ook een exotische en minder bekende olie. Het is bijzonder goed voor haar dat overbewerkt is, verzwakt door warmtestyling, kleuren of bleken. Pequi olie helpt het vocht in het haar te houden en verbetert de structuur, zodat het in goede conditie blijft: het is sterk en glanzend, en het is niet droog of pluizig. Beschadigde en droge haarpunten zullen ook baat hebben bij pequi olie.
  • Roucou olie - is een prijzige maar waardevolle olie die de eerste sporen van haarveroudering tegengaat en grijs worden en haaruitval voorkomt als het regelmatig wordt aangebracht. Bovendien heeft het antimicrobiële en ontspannende eigenschappen. De zaden van de achiote boom (Bixa orellana), een struik uit het Amazone regenwoud, wordt gebruikt om roucou olie te maken. Wanneer het wordt gebruikt in een haaroliebehandeling, geeft het de lokken glans en zachtheid terwijl het ook een aantal verjongende voedingsstoffen overdraagt zoals magnesium, calcium, selenium, en salicylzuur. Roucou-olie bevat ook veel van de zogenaamde "jeugdvitaminen", zoals vitamine A en E.
  • Braziliaanse notenolie - is een andere olie die gewaardeerd wordt om zijn krachtige anti-verouderingseigenschappen. Het heeft een breed scala aan vetzuren in zijn samenstelling (meer dan 75 procent van palmitoleïnezuur, oliezuur en linoleenzuur). Door zijn hoge gehalte is Braziliaanse notenolie verantwoordelijk voor het gezond functioneren van de huidcellen en de haarmatrix. Het helpt ook bij de behandeling van diverse huidaandoeningen, bij de voeding van de hoofdhuid en het voorkomen van irritatie, en bij het herstel en de regeneratie van intercellulair cement. Het regelt ook de hydratatie van het haar en beschermt het haar tegen de schadelijke gevolgen van externe factoren. Braziliaanse notenolie is rijk aan vitamine E en A, en fytosterolen, die gunstig zijn voor het haar (waaronder sistosterol). Het is ook een goede bron van magnesium, dat nodig is voor de productie van eiwitten zoals keratine, het belangrijkste structurele ingrediënt van haar.

Brazilianen staan bekend om hun unieke oliën en boter, maar dat is niet alles wat ze te bieden hebben. Toch is het de moeite waard om te vermelden dat we de wereldberoemde Keratine Hair Straightening Treatment aan hen te danken hebben.

De haarverzachtende behandeling met keratine - algemeen bekend als Brazilian Keratin Treatment of Brazilian Blow-Out, is een proces om het haar te verbeteren. De meeste vrouwen gebruiken deze behandeling om hun haar steil te maken, maar het belangrijkste voordeel is de diepgaande voeding die het biedt door het tekort aan keratine in de binnenste haarstructuren te corrigeren. Deze agressieve vernieuwende behandeling bouwt elke haarlok opnieuw op, waardoor het dikker, gehydrateerder en beter bestendig wordt tegen beschadiging en uitdroging. Het resultaat is dat het haar er stralend, gezond en mooi uitziet. De Keratine Hair Treatment maakt het haaroppervlak gladder door de haarschubben te verzegelen. U zult kunnen pronken met dik, sterk en levendig haar, net als de vrouwen in Zuid-Amerika, dankzij de behandeling. De beste Keratine komt rechtstreeks uit Brazilië, waar de wortels en de geschiedenis liggen. U kunt er dus zeker van zijn dat het goed verwerkt is en aangevuld met eersteklas verzorgingsproducten.

Chileense dames kunnen er ook trots op zijn dat ze een natuurlijke olie van hoge kwaliteit hebben. De Maquibes (Aristotelia chilensis), koudgeperst uit de vruchtzaden van de gelijknamige struik, is een van de belangrijkste oliën. De Maqui-besstruiken groeien in het wild en de vruchten worden met de hand geplukt door Mapuche-indianen, die al eeuwenlang planten telen en kostbare oliën oogsten, en de traditie van generatie op generatie doorgeven. Zij hebben zichzelf de kunst eigen gemaakt om naast de pitten en vruchten ook de bladeren, wortels en stengels van de maqui bes te benutten.

In de olie die van de besachtige vrucht wordt gemaakt, zitten antioxidanten. Daarom wordt het geëerd en met veel vroomheid behandeld, en wordt het beschouwd als het elixer der jeugd. De olie bevat vooral omega-6- en omega-9-vetzuren, evenals een hoge concentratie vitamine E en plantensterolen, die het haar helpen te verjongen en te verbeteren. Maquibessenolie maakt het haar soepeler, versterkt de haarfollikelbollen (en voorkomt zo haaruitval), stimuleert de haargroei en bevordert het herstel van de huid.Het versterkt ook de hydro-lipide barrière van de epidermis, compenseert het gebrek aan vetten in de huid en het haar, en verhoogt de penetratie van voedingsstoffen in de huid- en haarmatrix.

De suikerappel, misschien wel de meest uitzonderlijke tropische vrucht, komt uit Ecuador. De vrucht ziet eruit als een grote, groen-paarse framboos met een zoet, geurig vruchtvlees verborgen onder de dikke schil. De vrucht bevat verschillende mineralen (fosfor, calcium, ijzer) en vitamines A, E, C en PP. Suikerappel is een voedend, vernieuwend en ontspannend ingrediënt dat in diverse haarverzorgingsproducten kan worden aangetroffen. Het versnelt de genezing van ontstoken hoofdhuidzones.

Het bevat niet alleen vitaminen en mineralen, maar verwijdert ook op een effectieve manier gifstoffen dankzij het citroen- en appelzuurgehalte, dat is bedoeld om te exfoliëren, te desinfecteren en de hoofdhuid correct in te zuren door de talgproductie te normaliseren (de zuren zorgen ook voor glansbevorderende eigenschappen). Suikerappels worden aanbeden door Ecuadoriaanse vrouwen, die ze gebruiken als masker voor haar-, hoofdhuid- en gezichtsverzorging.

Minthostachys mollis (mua) is een medische plant die voornamelijk in Colombia en Venezuela voorkomt, maar ook in het noorden van Brazilië, Ecuador en Peru. Pepermuntolie, die menthol, isomenton en diverse terpenen bevat, is het belangrijkste component van de plant (waaronder geraniol, pulegone, linalool en isoamylalcohol).

Het extract van het bovenste gedeelte van de mua plant wordt gebruikt om een scala aan beautyproducten te maken. Het heeft een antiseptische werking, het desinfecteert, bestrijdt en geneest schimmel- en bacteriële infecties op de huid, het weert insecten af en biedt bescherming tegen giftige stoffen. Mua helpt bij de bestrijding van parasieten, de behandeling van schurft en roos, de behandeling van atopische dermatitis en de verbetering van de doorbloeding, waardoor de bollen worden gestimuleerd en het haar dus sneller gaat groeien wanneer het in de hoofdhuid wordt gewreven. De huid ontvangt meer voedingsstoffen als gevolg van mua. Colombianen consumeren kruidenthee en vrouwen brengen mua aan op hun huid en haar om deze te voeden, te vernieuwen en te zuiveren. Algemeen gelooft men dat de mua-plant in staat is het HIV-virus in Colombia te behandelen, en zelfs in latere stadia van AIDS wordt deze plant veel gebruikt.

Peruanen hebben veel om over op te scheppen als het gaat om lichaams-, haar-, en gezichtsverzorging. De Inca's zijn hoofdzakelijk verantwoordelijk voor de hoeveelheid natuurlijke, feilloos werkende producten; hun oude recepten en ontdekte plantaardige stoffen zijn nu nog steeds zeer populair, niet alleen onder de plaatselijke bevolking. Wereldberoemde producten zijn onder meer inca-thee, inca inchi-olie, en amaranth. Wat is hun rol op het gebied van haarverzorging? Welke andere methoden gebruiken Peruanen om het uiterlijk van hun haar te verbeteren?

  • Peruaanse zeep - het is de trots van de Peruanen - het is natuurlijk (bevat meer dan 92% ingrediënten van plantaardige oorsprong), fijn en uitstekend geschikt voor het wassen omdat het een reactie heeft die geschikt is voor de menselijke huid. Peruaanse zeep heeft een mooie, smaragdgroene kleur en is geschikt voor het wassen van gezicht, lichaam en haar. Het product verwijdert perfect oliën na een haaroliebehandeling, regenereert droog haar, zorgt voor het juiste vochtgehalte, voedt en reinigt de hoofdhuid, herstelt de glans en maakt het haar zacht en aangenaam om aan te raken.
    Peruaanse zeep is halfvloeibaar, doet denken aan een azuurblauwe pasta met een lekker aroma. Verwijdert make-up perfect, maakt de huid strakker en wast goed af, zonder vettig residu achter te laten. Een ander voordeel is dat Peruviaanse zeep zeer efficiënt is: het is een multifunctioneel, natuurlijk cosmetisch middel met een aangename textuur en een prettige samenstelling, rijk aan natuurlijke voedingsstoffen.
  • Maca wordt ook wel de Peruaanse ginseng genoemd - de gezonde eigenschappen zijn van onschatbare waarde. Omdat het de botten versterkt, de energie verhoogt, een reeks vitaminen bevat en de potentie en vruchtbaarheid bevordert, wordt maca veel gebruikt als medicijn en ingrediënt om gezonde diëten te verbeteren. Het wordt ook gevonden in cosmetica, zoals shampoos en conditioners voor het haar; de toevoeging ervan aan haarmaskers is terecht: maca is een echte vitaminebooster voor zowel het haar als de huid. Maca versterkt ook en beschermt het haar tegen beschadiging. Vermeldenswaard is dat de Inca's vroeger maca vereerden en het gebruikten in religieuze riten.
  • Quinoa - in bepaalde delen van de wereld wordt het gebruik ervan in huid- en haarverzorgingsproducten nog steeds als ongebruikelijk beschouwd. Quinoa wordt daarentegen veel gebruikt als cosmeticum in Peru, waar het vaak wordt gecombineerd met andere natuurlijke oliën, zoals karitéboter. Quinoa voedt de huid en het haar uitstekend als cosmetica, omdat het rijk is aan omega-3 vetzuren, vitamines (met name B2, ook bekend als riboflavine, dat de huid en het haar kracht en soepelheid geeft), proteïnen en antioxidanten. Bovendien bevordert het product de collageenvorming en beschermt het tegen vochtverlies. Het bevat een aantal aminozuren en helpt bij het herstel van beschadigde weefsels. Peruanen gebruiken het graag om hun haar te verjongen en te beschermen. Quinoa houdt het juiste niveau van hydratatie in het haar en beschermt het tegen uitdrogen - van de wortels tot de punten.
  • Physalis peruviana - de Inca's noemden het "goudbes". Elke Peruaanse vrouw zou het ongetwijfeld een gouden medaille geven voor de voedzame eigenschappen (vitamine A, C, de belangrijkste uit de B-groep: B1, B2, B3, alsmede fosfor, ijzer en calcium). Kaapse kruisbes is een belangrijk ingrediënt in haarverzorgingsmaskers en conditioners omdat het herstelt, de celstofwisseling bevordert, het haar gladder maakt, beschermt en haaruitval voorkomt. Physalis peruviana is ook een heerlijke, lichtzoete lekkernij.
  • Inca Inchi Seed Oil - is afkomstig van een kleine, groene struik die heerlijke noten draagt, verborgen in een ongewoon gevormde vrucht. De meest efficiënte manier om deze olie (ook bekend als Sacha inchi) te verkrijgen is tot op de dag van vandaag de zaden met de hand te persen in speciale persen. Omdat de olie koud wordt geperst en niet wordt geraffineerd, behoudt het zijn waardevolle eigenschappen. De hoeveelheid vetzuren in Sacha inchi olie suggereert dat het "Inca Omega Olie" zou moeten worden genoemd. Waarom? Het blijkt ongeveer 48 procent omega-3 vetzuur, 36 procent omega-6 vetzuur en 8 procent omega-9 vetzuur te bevatten. De opmerkelijke gezondheids- en schoonheidsbevorderende eigenschappen van de olie zijn te danken aan de optimale vetzuurbalans. Inca inchi zaadolie heeft geweldige herstellende eigenschappen, dringt snel en effectief door in de huid en het haar, versterkt de wortels en voorkomt haaruitval. Het verbetert ook de haarstructuur, stimuleert de celactiviteit en bevordert de celvernieuwing. Maar dat is niet alles wat het te bieden heeft. De olie verstevigt ook het lichaam, verwijdert littekens en kleine rimpels, en vertraagt de veroudering van het haar (inclusief het grijs worden). Inca inchi olie is ook een krachtige antioxidant met een hoge vitamine A concentratie; het promoot een gezonde haargroei, houdt het in goede staat, en beschermt het tegen overmatige uitdroging en vernietiging. Inca inchi is een zachte olie die schrammen en irritaties op de huid geneest en tegelijkertijd de huid beschermt.
  • Amarantolie - ook bekend als amaranthus cruentus. Amarantolie is een goede bron van vetzuren (vooral linolzuur), squaleen en tocotriënolen. Amarant herstelt, behoudt en maakt het haar streng voor streng mooier wanneer het in de haarverzorging wordt gebruikt. De huid en de haarbollen hebben linolzuur nodig om goed te kunnen functioneren. Het is ook een fantastische vochtinbrenger. Ook is amarant een bron van type 1 ceramiden die essentieel zijn voor haar en huid. Squalaan reguleert de talgproductie en voorkomt seborrhea. Het zorgt voor comfort en de juiste hoeveelheid vocht voor droge huid en haar.Amarant olie is ideaal voor het inoliën van het haar omdat het de lokken effectief beschermt tegen de schadelijke invloeden van de elementen. Het verlicht niet alleen ontstekingen, maar maakt ook de haarstructuur gladder, temt onhandelbare lokken en maakt het haar gladder. Haarbehandelingen en balsems bevatten vaak amarantolie. Het smeert ze zacht en geeft ze soepelheid en een mooi uiterlijk.
  • Uncaria tomentosa - ook bekend als kattenklauw en vaak bekend onder de naam Vilcacora (Uncaria tomentosa). Klimplant die over de hele wereld bekend is. Peru heeft de meeste faam en de beste soorten. Cat's claw is uitstekend voor verzwakt en kwetsbaar haar dat snel uitvalt. Peruvianen zijn geneigd shampoo met bepaalde ingrediënten te gebruiken. Vilcacora verbetert het uiterlijk van het haar door het gladder en zachter te maken en glans en charme toe te voegen. De kattenklauw verzacht ontstekingen van de hoofdhuid. In andere delen van de wereld wordt het vooral in de vorm van tabletten verkocht als supplement bij de behandeling van diverse ziekten en aandoeningen. De kattenklauw is de meest voorkomende naam in Europa.

Het continent is een onbeperkte bron van uitstekende, natuurlijke cosmetische stoffen met enorme krachten. Het is temperamentvol, exotisch, en overvloedig aanwezig in wilde, zuivere, onvervuilde gebieden. Het is belangrijk ze te onthouden en op te nemen in uw haar- en huidverzorgingsroutines. Zuid-Amerikaanse dames staan immers bekend om hun dik, vol en gezond haar dat lang en sterk groeit en het hart van elke muchacho sust.

 

 

Voel je vrij om je mening over het artikel met ons te delen.


Opmerkingen: #0


Voeg je opmerking toe. Het zal worden gepubliceerd zodra de moderator het heeft goedgekeurd.
Privacybeleid

Onze website maakt gebruik van cookies, net als cookies van derden om externe tools te kunnen gebruiken. Als de gebruiker hier geen toestemming voor geeft, dan worden alleen de essentiële cookies gebruikt. U kunt de instellingen op elk gewenst moment wijzigen in de browser. Geeft u toestemming om alle cookies te gebruiken?

Privacybeleid