Hoe creëer je thuis een spa-sessie? Handige tips & verrassende recepten

Hoe creëer je thuis een spa-sessie? Handige tips & verrassende recepten

De herfst is een nostalgische tijd van het jaar, terwijl de winteravonden zich lijken voort te slepen... Wilt u uw herfstblues een beetje opvrolijken? Maak dan thuis uw eigen SPA. Het past niet alleen bij de betovering van herfst en winter en zorgt ervoor dat u zich prettig voelt, maar het stimuleert ook uw biologische klok, verhoogt uw vitaliteit en heeft een uitstekende huidverzorgende werking. SPA-behandelingen hoeven niet per se in een SPA-resort te worden uitgevoerd. U kunt er ook in uw eigen huis van genieten. We staan op het punt om de beste SPA-maaktips voor thuis te geven.

Wat is SPA eigenlijk?

SPA is een afkorting van het Latijnse sanus per aquam, wat "gezondheid via water" betekent. Uitstapjes naar geneeskrachtige wateren waren ooit populair. Spa, een Belgische stad, is beroemd om zijn warmwaterbronnen en fungeert als een kuuroord. De naam is ontstaan met de hulp van de stad. Tegenwoordig verwijst de term kuuroord naar een verscheidenheid van kalmerende en verfraaiende activiteiten die in een bad worden uitgevoerd.

De helende en gezondheidsbevorderende eigenschappen van water worden nog steeds op traditionele wijze gebruikt. SPA-diensten omvatten gezondheids- en ontspanningsbaden, aromatische oliemassages, scrubbing en andere lichaamsbehandelingen. Zij streven ernaar het leven, de gezondheid en de aantrekkelijkheid te herstellen. Professioneel SPA betekent veel geld uitgeven en op zoek gaan naar een gratis afspraakje in een SPA-resort.Toch zullen de behandelingen die u thuis uitvoert evenveel ontspanning bieden als de behandelingen waarvoor u moet betalen.

Het doel van de SPA is: temperatuur van het badwater

Het heerlijkste deel van het SPA-ritueel is jezelf onderdompelen in een bad gevuld met aromatisch, warm water. Hoe zit het met het water, zegt u? Is het warm of heet? Wat is de ideale watertemperatuur om uw huid te verwennen? Dat hangt natuurlijk af van uw verwachtingen en van de tijd die u wilt gaan liggen en ontspannen:

  • Een warm bad (37°C - 39°C) is een geweldige manier voor actieve mensen om te ontspannen: het warmt op en ontspant vermoeide spieren; 15-30 minuten is de ideale tijd om in het bad te blijven.
  • Warm water (31°C - 36°C) is ook zeer kalmerend: het verlicht de uitputting en maakt je slaperig. Dit bad is goed voor 15 minuten.
  • Een koel bad (25°C - 30°C) is een vorm van verfrissing die we vaak nodig hebben. Een koel bad stimuleert, verhoogt de doorbloeding en versnelt de stofwisseling. Gun uzelf maximaal 5 minuten in het bad.

Welke effecten heeft warmte op het lichaam? Is er een voordeel aan het nemen van een warmwaterbad? We weten allemaal dat warmte aangenaam is, en een warm bad is hemels. Helaas is het niet de gezondste traktatie die je jezelf kunt geven. Laat het water nooit warmer worden dan 40°C. Te heet water droogt de huid uit en veroorzaakt vroegtijdige veroudering. De huid kan gaan schilferen en jeuken.

Recept voor de beste SPA thuis, of de acht stappen op weg naar een vlekkeloze huid

1. Bepaal het tijdstip van de dag

Het blijkt dat het tijdstip waarop je je SPA-routines doet belangrijk is. Doe het bij voorkeur 's avonds, wanneer niets en niemand je in de weg zal staan en je moment van rust zal verpesten. Informeer je huisgenoten en vrienden dat je niet beschikbaar bent, zet je telefoon uit en dompel jezelf onder in je sensaties en zintuigen.

2. Creëer de sfeer

Het geheim van geweldige SPA-routines is de sfeer. Creëer een romantische sfeer door alles te verzamelen wat uw zintuigen kan kalmeren: aromatische kaarsen, bloemen, oliën, stemmings- of ontspanningsmuziek, of natuurgeluiden (regen, zeegolven, bos). Gebruik knipperlichten of wattenbollen om de badkamer te versieren.Misschien houdt u van poëzie op luisterboek? U kunt een glas wijn, een boek, cacao, groene thee, of aardbeien meenemen. Met andere woorden, neem alles mee wat uw ontspanning en schoonheidsverzorging ten goede komt.

3. Verzorg uw lichaam op de SPA manier. Wat moet ik gebruiken en hoe moet ik het gebruiken?

Hoe meer je verbonden bent met de natuur, hoe beter. Daarom vullen doe-het-zelf-cosmetica het hele ritueel aan en verbazen zowel de impact als de ingrediënten, de textuur, de kleur en het parfum de zintuigen.

Veel huishoudelijke artikelen kunnen worden gebruikt tijdens uw SPA-sessie, waaronder oliën, boter, zout, melk, honing, kruiden, hydrosolen, koffiedik, essentiële oliën en cosmetische klei.

4. Bereid een aromatisch bad

De keuzes zijn eindeloos, en elk van uw SPA-sessies zal er uniek uitzien en uniek ruiken. U kunt natuurlijke of aromatische oliën, badzouten of bruisende badbommetjes, melk, of een goed gesloten vlaszakje gevuld met aromatherapeutische en verzorgende kruiden aan uw bad toevoegen. Denk eraan het water niet te heet te maken. Als u langer in bad wilt blijven, vermijd dan het gebruik van te koud water. Het ideale temperatuurbereik is 36-39°C.

5. Creëer een ideale lichaamsreiniging

Wanneer je een zelfgemaakte koffie- of suikerscrub oppept met een hoogwaardige natuurlijke olie en wat variatie aanbrengt met de juiste essentiële olie, is het ongeëvenaard. DIY bodyscrubs zijn vaak effectiever dan in de winkel gekochte scrubs.Vergeet niet om het regelmatig te gebruiken, zodat je binnen de kortste keren kunt pronken met je stevige, cellulitisvrije lichaamsbouw.

6. Vergeet het gezicht niet: maak een natuurlijk masker.

Een SPA-bad thuis is een perfect moment voor een DIY gezichtsmasker omdat de huid door de warmte absorberender en zachter is, waardoor voedingsstoffen beter worden opgenomen; open poriën en een zachte opperhuid zorgen voor een diepe reiniging.

Vergeet niet een lekker masker te nemen wanneer u in bad ligt; idealiter brengt u het zelf aan! Een masker dat de huid voedt, verzorgt en wast in één keer. Een roze of witte cosmetische klei is ideaal als bestanddeel. Combineer het met een bloemenwater naar keuze, aloësap, oliën en kruideninfusies om de ideale cosmetica voor uw huidtype te creëren.

7. Gebruik de beste haarolie om uw haar te verzorgen.

Haarolie behandeling - vergelijkbaar met SPA - is lang geleden ontstaan en is een briljante aanvulling op het idee van wellness. Het houdt in dat het haar en (nog belangrijker) de follikels diep worden gevoed met een natuurlijke olie of een uitgebalanceerd oliemengsel. De olie wordt aangebracht op vochtig haar, inclusief de hoofdhuid. Na de SPA-procedure spoelt u de olie grondig uit het haar en reinigt u het.

8. Verzorg je huid met een natuurlijke DIY lotion

Natuurlijke oliën zijn je krachtigste bondgenoten, dus gebruik ze waar mogelijk. Een natuurlijke bodylotion op basis van sheaboter en macadamia-olie levert merkbare resultaten op, zoals een volledig gehydrateerde, elastische en gladde huid. Dit type balsem is ook geschikt voor handen en voeten, dus houd het bij de hand in een klein potje en wrijf het over je huid wanneer je daar zin in hebt. Je persoonlijke geurcreatie zal je geest ongetwijfeld opvrolijken (flashbacks van je SPA-sessie thuis).

Eenvoudige en effectieve doe-het-zelf cosmetica voor de SPA thuis

Aromatische badolie

25 ml jojoba-olie, 25 ml avocado-olie, en ongeveer 10 druppels lavendel etherische olie (je kunt ook een andere ontspannende etherische olie kiezen met een geur die je lekker vindt of een paar oliën combineren). Zorg ervoor dat de olie veilig is en geen allergische reacties of huidirritatie veroorzaakt.

SPA thuis: Maak je eigen vredige, voedende badzout.

1 kop elk van fijn of grofkorrelig zeezout, roze Himalayazout en bitterzout (ook bekend als Epsom). Je kunt verschillende soorten korrels mengen om je aromatische badverbeteraar aantrekkelijker te maken. Houd er wel rekening mee dat grove korrels er langer over doen om op te lossen.

Zout, met name magnesiumsulfaat (Epsom), is een mineraalrijke stof die bekend staat om zijn zuiverende, kalmerende en huidherstellende eigenschappen. Het is een paradijs voor de vette en acnegevoelige huid, verwijdert alle oneffenheden en maakt het gezicht glad en gevoed. Het zout dat in een bad door de huid wordt opgenomen, blijft tussen 4 en 9 uur zitten.

Als u geen zoutkorrels op de bodem van het bad wilt, laat u het zout in een klein zakje (organza of vlas) in het water weken. Het zout smelt op deze manier, waardoor alle conditionerende bestanddelen vrijkomen.

SPA voor thuis: DIY kruidenbadzakjes

Naast badzout kun je een zakje vullen met andere fantastische dingen. Kruiden en havervlokken zijn opmerkelijke voorbeelden. Je kunt ze combineren met een paar druppels van je favoriete essentiële olie (die een aanzienlijk verzorgend en verzachtend effect heeft), citrusschillen, gedroogde bloemen (linde, goudsbloem, tijm), kaneelstokjes, of vanillebonen.

Baden in weiden en bossen. Welke kruiden zijn ideaal voor de SPA?

We zijn verwend met opties en moeten zeker wat tijd besteden aan het leren over de esthetische voordelen van kruiden. Wij stellen u de meest populaire combinaties voor uw thuis SPA voor.

SALIE, MUNT & MELISSE BAD

Dit bad vermindert ongemakken in de spieren en menstruatiekrampen. Het kan zelfs helpen bij het ontspannen van vermoeide spieren na een training.

Lavas heeft een schimmelwerende werking, terwijl melisse ontspant en verlicht.

SALIE, EIK & HYSOP BAD

Het bad ontspant de zenuwen en verlicht ongemakken in de spieren en gewrichten. Salie stimuleert het neurologisch systeem, verbetert de stemming en vermindert stress, terwijl eikenschors adstringerend, antibacterieel, schimmelwerend, antiviraal, ontstekingsremmend en huidversterkend werkt. Hyssop is een rijke bron van verschillende bioactieve bestanddelen, heeft een opmerkelijk verzorgend en helend effect op de huid, en prikkelt en ontspant de zintuigen met zijn parfum.

LAVENDER BAD

Het is een klassieker onder alle soorten SPA-baden.

Lavendel heeft een uitgesproken aroma dat velen van ons waarderen. Het ontspant lichaam en geest, herstelt het evenwicht en vermindert stress. Het parfum van lavendel is kalmerend, terwijl lavendelinfusie de spieren in het hele lichaam beïnvloedt en een redder in nood is na een inspannende training. Lavendelbaden zijn goed voor mensen die lijden aan neurose en zenuwziekten, en ook voor chronische hoofdpijn en migraine.

SPA voor thuis: Zelfgemaakte koffiescrub

Een half kopje koffiemalen + avocado-olie (om een gladde pulp te krijgen). Voeg een theelepel kaneel en 5 druppels etherische olie toe aan het uiteindelijke mengsel (idealiter grapefruit- of sinaasappelolie om een anti-cellulitis scrub te maken).

Giet het mengsel in een goed potje. Wrijf de scrub een paar minuten in je huid voordat je het grondig afspoelt. Probeer eens haverzemelen of suikerkorrels in plaats van koffie (je masseert de huid totdat de suiker smelt).

SPA voor thuis: DIY zout scrub

Om huidgevoeligheid te voorkomen, gebruik je fijnkorrelig zout voor deze scrub. Combineer het met natuurlijke olie (gebruik bij voorkeur een mengsel van castorolie en avocado-olie). Breng vervolgens geleidelijk essentiële oliën aan: maximaal 10 druppels per keer om huidgevoeligheid te voorkomen. Meng alle ingrediënten voorzichtig. Doe de afgewerkte scrub in een mooie pot of ander bakje dat je goed kunt afsluiten om het aroma erin te houden.

SPA voor thuis: lichaamsmassageolie

Massages zijn een essentieel onderdeel van het SPA-ritueel. Het is de meest effectieve manier om spieren te ontspannen en zenuwen te kalmeren. U kunt uw eigen lichaam masseren, vooral als u wilt dat de massage uw huid verzorgt. Gebruik hiervoor natuurlijke oliën; vermijd synthetische drogisterij-oliën (die meestal gemaakt zijn van parabenen en alcoholen, die niet gezond zijn voor de verwarmde huid na een bad). Combineer een natuurlijke olie naar keuze met een paar druppels essentiële olie: veel van deze oliën hebben verzorgende eigenschappen, bevorderen de doorbloeding, reinigen en kalmeren.

Druk zachtjes op de huid om deze te masseren.U kunt een speciaal massage-instrument aanschaffen als u wilt. Deze therapie reinigt de cellen van verontreinigende stoffen, verhoogt de lymfestroom, en heeft verstevigende en anti-cellulitis eigenschappen.

Een luchtige bodylotion verrijkt met macadamia-olie voor de SPA thuis

Doe ongeveer 200 g sheaboter en 15 g bijenwas in een pot en verwarm deze zachtjes op het fornuis om de ingrediënten te laten smelten (niet laten koken). Haal de pot van het vuur en zet hem opzij om af te koelen (maar niet hard te worden).

Meng ongeveer 50 g macadamia-olie en 20 g jojobaolie door elkaar. Om de lotion fantastisch te laten ruiken, kunt u hem doordrenken met uw favoriete etherische olie.

De volgende stap is het samenvoegen van de componenten. Zorg ervoor dat het mengsel afkoelt maar toch zacht blijft. Mix de pulp met een mixer tot het zo luchtig is als een konijntje.

Doe de lotion in een potje en breng het aan na elk bad. Masseer het ook in de huid van uw handen en voeten.

SPA voor thuis: DIY cosmetisch klei & olie gezichtsmasker

Een cosmetische klei is een geconcentreerde vorm van kostbare mineralen die een krachtig reinigende werking heeft. Witte klei is het zachtst, maar kies de klei die het beste bij je huidtype past.Het is poederig, dus combineer het met jojoba, argan, of avocado olie om de eigenschappen te versterken, zoals verstevigend, herstellend, het uiterlijk verbeterend, en de huid verzorgend, of een anti-rimpel effect hebbend. U kunt het masker net zo lang laten zitten als u een bad neemt en het daarna afspoelen. Als u bloemenwater hebt, sprenkel het dan op uw gezicht nadat u het masker hebt verwijderd. Hydrosols hydrateren de huid, brengen de pH in balans en werken als een toner.

Een perfect haarolie masker voor de SPA thuis

Niets werkt beter dan een natuurlijke olie wanneer je haar moet worden hersteld en je hoofdhuid moet worden gevoed en gereinigd. Kies de juiste olie voor de porositeit van je haar of een die werkt voor alle haartypes (arganolie, macadamiaolie, castorolie).

Gebruik professionele haaroliemengsels als u haarverzorging van topkwaliteit wenst. Nanoil is een collectie van innovatieve, nauwkeurig geformuleerde oliën voor haargroei en voeding. Ze voorkomen haaruitval, versterken en conditioneren zowel het haar als de hoofdhuid. Voer een haar porositeitstest uit en kies een Nanoil die uw kapsel professioneel zal verzorgen.

Voel je vrij om je mening over het artikel met ons te delen.


Opmerkingen: #0


Voeg je opmerking toe. Het zal worden gepubliceerd zodra de moderator het heeft goedgekeurd.
Privacybeleid

Onze website maakt gebruik van cookies, net als cookies van derden om externe tools te kunnen gebruiken. Als de gebruiker hier geen toestemming voor geeft, dan worden alleen de essentiële cookies gebruikt. U kunt de instellingen op elk gewenst moment wijzigen in de browser. Geeft u toestemming om alle cookies te gebruiken?

Privacybeleid